Yöresel Yemekler

Muhacir evlerinde geleneksel yemeklerin yapıldığı iki gözlü bir fırının yer aldığı görülür. Fırının mısır koçanından yapılan temizleme fırçası da yanı başında durur. Yörük Türkmen kültürünün aksine muhacirlerde et ürünleri fazla kullanılmaz. Başta “katık” denilen kaymak olmak üzere, ağırlıklı olarak süt ve süt ürünleri, ısırgan, labada gibi çeşitli yabani otlar ve sebzeler kullanılır. Adını yapıldığı kabın yatık konmasından ve turşunun sürekli çalkalanmasından alan tekme tokat turşusu da bu kültüre hastır. Armutdan (çoğunlukla ahlat armutundan) turşuda sıklıkla yapılır. Mayalı bir hamur olan muhacır hamuru, somun ekmeğin yanı sıra cızlama, dolama, peksimet, kiide, düğün kolacı, kiremit örtüsü, pabuç topu, tıktık aşı gibi pek çok yemekte kullanılır.
Bu kültürde geleneksel olarak sebze kullanımı çok olmasa da aromatik bitkilerin (kekilerde çay olarak içilebilen diğer otlar) ve yabani otların(suludiken, payamotu, biberlik, labada, ballık, halvalık, ısırgan, ebegümeci gib) kullanımına rastlanır. Tatlı olarak pekmezle hazırlanan peleze, erik ezmesi gibi tatlılar yapılarak yemeklerde değerlendirilir veya tek başlarına yenir. Süt ve süt ürünleri ise muhacir geleneğinin aksine genellikle tek başına tüketilir.
Bozkurt’un geleneksel mutfağı, Balkan göçmenleri ve yerli Yörük-Türkmenlerin yemek kültürlerinin zenginliğini taşır. Balkan göçmenlerinde mayalı hamurlar kullanılırken Yörük ve Türkmen kültüründe mayasız hamurdan yufka geleneği yatgındır. Geleneksel Yörük ve Türkmen kültüründe fırına gerek olmaksızın altda leğen üstde sacın olduğu kömve şeklinde ve çörek biçiminde ekmekler yapılır.